• Het Kompas (Landsmeer, Rodi Media)

  Reliëf kunstenaar Jan Hendriks
  In eigen dorp onbekend, maar wereldwijd zeker niet onbemind

  LANDSMEER - De houten kisten staan klaar om de kunstwerken van beeldend kunstenaar Jan Hendriks uit Landsmeer te verzenden naar Atlanta in de Verenigde Staten. Hendriks, lid van de Kunstenaars Vereniging Landsmeer, is in binnen- en buitenland bekend om zijn reliëfs, die met name in de VS te boek staan als ‘sculptures’ en in verschillende galeries worden tentoongesteld. Zijn werk bevindt zich in collecties in onder meer Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten, Duitsland, Portugal, Engeland, Dubai en Japan en in vele galeries in Nederland.


  "In Landsmeer is men niet zo bekend met mijn werk geeft hij aan. Het gaat hier dan ook om een specifieke kunstvorm, die misschien niet door iedereen geplaatst en op waarde geschat, zal worden." Hendriks maakt reliëfs van karton en papier, beschilderd met acrylverf. Hij gebruikt als basismateriaal rechthoekige kartonnen doosjes, die hij knipt en snijdt tot prismatische vormen, die verwerkt worden in een compositie. Het is puur handwerk, geen strook papier of karton is hetzelfde. Als zijn reliëf met driedimensionale effecten klaar is, bewerkt hij het met vier lagen gesso. Het geheel werkt hij op de schildersezel af met enkele lagen witte acrylverf. Tijdens zijn opleiding tot tekenleraar in Tilburg had Hendriks veel belangstelling voor grafiek: het ambachtelijke sprak hem toen al sterk aan.
  Bij gebrek aan ruimte om echt met grafiek bezig te kunnen zijn, richtte hij zich op het maken van blinddrukken. De drukvormen die achterbleven vond hij echter zo bijzonder dat hij zich begin jaren zeventig ging richten op het maken van reliefs. Een van de zo ontstane werken viel meteen op en kwam terecht in het museum van Bommel van Dam in Venlo in een expositie van de collectioneur Theo Manders. Met dit werk werd de basis gelegd voor de reliëfs die later zouden volgen en wereldwijd werden en worden geëxposeerd. Gedurende de tijd dat Jan Hendriks als tekendocent verbonden was aan de Scholen Gemeenschap Beroepsonderwijs Purmerend, later de Klink en Koogmolen, bleef er weinig ruimte voor het maken van zijn reliëfs. Na zijn pensionering negen jaar geleden heeft hij het handwerk van het maken van reliëfs met succes weer opgepakt. Galerie Bos Fine Art, toen gevestigd in Utrecht, ontdekte het werk van Jan Hendriks in 2012. Via deze Galerie die tegenwoordig gevestigd is naast het Mauritshuis in Den Haag, is onlangs werk van Jan Hendriks naar New York gegaan dat daar nu tot eind mei wordt geëxposeerd, samen met dat van enkele andere Nederlandse kunstenaars. De kisten die klaar staan met een zevental werken gaan uiteindelijk via Atlanta naar Tel Aviv voor een serie exposities bij een andere galerie. "Een eer daar te mogen exposeren", vindt de Landsmeerder, die zo’n tien keer per jaar aan exposities in Nederland deelneemt. "In eigen dorp onbekend zijn, maar wereldwijd erkend worden als sculpturist /reliëf kunstenaar heeft ook wel wat."

  Artikel geplaatst op maandag 16 april 2018 - 10:44
   
  tekst en foto: Tiny Kuiper


  http://www.rodi.nl/nieuws/1457970-reli-euml-f-kunstenaar-jan-hendriks-in-eigen-dorp-onbekend-maar-wereldwijd-zeker-niet-onbemind
 • Catalogus Essentie

  Catalogus van de 3 Essentie-exposities in 2017 (Nicolaikerk in Utrecht, Timmerhal Nautisch Centrum in Heusden-Vesting en Kunsthal 45 in Den Helder) georganiseerd door de Stichting Vier+.


 • Communities of Practice / Truus Rozemond

  Toen Truus Rozemond, die 20 jaar verbonden was aan het Centrum voor Nascholing Amsterdam als opleider, (leer-)supervisor en begeleidingsdeskundige, op 1 februari 2012 afscheid nam, werd haar boek 'Communities of Practice' uitgegeven. Truus koos mijn reliëf 'zonder titel (2010 24)' als illustratie op de omslag van het boek, als metafoor voor de verscheidenheid aan waarnemingen van de werkelijkheid, die zij ziet bij het thema van haar boek.


  www.centrumvoornascholing.nl
 • Persbericht Galerie Bos Fine Art Utrecht/Lelystad

  MONOCHROME WITTE RELIëFS bij BOS FINE ART Ritmische composities in Papier, Karton en Hout van JAN HENDRIKS Utrecht/Lelystad. Naast de permanente collectie Kwaliteitskunst en SCULPTUUR 2011 voor Huis, Tuin en Kantoor en speciale exposities, heeft Bos Fine Art zowel in Utrecht als in Lelystad een expositie samengesteld uit de reliëfs van Jan Hendriks (1946). Na de Academie- en Lerarenopleiding voor Beeldende Vorming werkte hij naast zijn kunstenaarsbestaan als docent tekenen en beeldende vorming. Aanvankelijk maakte Jan Hendriks vooral figuratief werk en blinddrukken. In 1973 begon hij met het maken van monochrome reliëfs van papier, karton en hout, beschilderd met witte latex of acryl. Sinds de tachtiger jaren werkt hij met eenvoudige vormen en diverse materialen in ritmische composities. Het werk verwijst niet naar de bestaande werkelijkheid, maar eerder naar een beeld van HET NIETS, een afwezigheid van betekenissen. Afwezigheid van betekenissen, denk daar eens over na! Rangschikking van vormen, veranderend licht, schaduwwerking, witten en grijzen. Een spel, zó boeiend om naar te kijken. Jan Hendriks past helemaal in het rijtje van Armando, Henk Peeters, Jan Henderikse en Jan Schoonhoven, die in de jaren zestig de zogeheten NULGROEPoprichtten. De Nulgroep zette zich af tegen COBRA en streefde naar objectieve kunst, die van elke emotionele waarde werd ontdaan en waarin de aanwezigheid van de maker als persoon was uitgewist. De reliëfs van Jan Hendriks hebben dan ook geen titel, maar onderscheiden zich onder meer doordat het handschrift wat gaandeweg het proces ontstaat, er gewoon is en er mag zijn. U bent hartelijk welkom! bij Bos Fine Art in Utrecht en Lelystad. Kijk voor meer informatie opwww.bosfineart.nl Openingstijden: - Utrecht, Nachtegaalstraat 3, in Kantoorpand Eelman Nienhuys Makelaars + Taxateurs , elke zaterdagmiddag en op koopzondag van 14-17 uur. Overige tijden na telefonische afspraak (06 164 84 645). N.b. tijdens de kantooruren van Eelman Nienhuys, maandag t/m vrijdag, mag u natuurlijk wel binnenlopen en rondkijken. - Lelystad, Buitenplaats 131, elke zondagmiddag van 14-17 uur. Overige tijden na telefonische afspraak: 0320 244826 of 06 164 84 645.


  www.bosfineart.nl
 • van de website van Museum Waterland

  29 augustus t/m 2 september De Onafhankelijken-op-locatie met: 10 + 10 = 100 * De kunstenaarsvereniging in het zonnetje * Als opmaat naar het 100-jarig jubileum van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken in oktober dit jaar hebben de initiatiefnemers van deze tentoonstelling, beiden lid van De Onafhankelijken, tien leden van andere kunstenaarsverenigingen uitgenodigd om samen met tien leden van De Onafhankelijken te exposeren in Museum Waterland in Purmerend. Veel kunstenaarsverenigingen in Nederland zijn nog veel ouder dan De Onafhankelijken. De initiatiefnemers willen met deze tentoonstelling laten zien dat deze verenigingen nog springlevend zijn, en een belangrijke functie vervullen voor de leden, met name voor het gezamenlijk exposeren. Finissage zondag 2 september 15.00 uur, met een slotwoord van Sipke Huismans De gastkunstenaars: Johan Breuker (De Vishal, Haarlem), Coby Brinkers (NVK: Ned. Vakgroep Keramisten), Popel Coumou (Arti et Amicitiae, Amsterdam), Co van Gasteren (CoLTD; informele kunstenaarsgroep, initiator CvGasteren), Olivier Julia (LKG De Ploegh, Soest), Madeleine Leddy (Kunstenaarscentrum Bergen), Mieke Mens (Grafiekplatform VOG), Jack Prins (Beeldhouwerscollectief ABK, Amsterdam), Tilleke Schwarz (Pulchri Studio, Den Haag), Marjoke Staal (Hollandse Aquarellistenkring) Leden van De Onafhankelijken: Gerda van Bockxmeer, Jan Hendriks, Danielle van Hilten, Vera Jongejan, Anita Nunez Larraz, Gesa Pander, Leo Poelmeijer, Annelies van der Stel, Ben Vollers, Ada van Wonderen


  http://www.museumwaterland.nl/
 • VVV ZuidLimburg

  Publikatie op de website van VVV Zuid-Limburg / tentoonstellingen en exposities Jan Hendriks exposeert met ‘concrete kunst’ op Domein Holset Wijn en spijs, het versterkt elkaar, ook zo bij wijn en kunst; wijn en kunst prikkelen de zinnen. In combinatie is de ervaring rijker. De Kunst van Jan Hendriks bestaat uit ritmische geometrische vormen (kubussen, driehoeken) die, in repeterend verband, bevestigd op een plat vlak, telkens een heel ander beeld vormen. De repeterende vormen en schaduwen worden één geheel, veranderende lichtinval gedurende de dag, laat de werken spreken. Het werk dat ontstaat is krachtig en geeft veel te kijken. Het werk is vergelijkbaar met hoe ook de natuur vanuit een paar standaard bouwstenen tot spectaculair andere verschijningsvormen komt. Omdat Jan de vormen geen kleur geeft maar wit laat, ontstaat er een harmonie in en tussen de werken. Een tiental werken zijn te zien op de verkooptentoonstelling in Domein Holset, geopend gedurende de maanden augustus, september en oktober op vrijdag, zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur.


  www.vvvzuidlimburg.nl/agenda/detail/sprankelwijnen-en-kunst-van-jan-hendriks-een-gelukkige-combinatie/69389/
 • persbericht Galerie de Natris Nijmegen

  persbericht Galerie de Natris Nijmegen tgv de expositie Jan Hendriks - nieuw werk van 7 mei - 18 juni 2017

  Download PDF
 • NoordHollands Dagblad 20170413

  Artikel in het NHD nav de expositie KVL (KunstenaarsVereniging Landsmeer) en SOK (Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars) in De Kunstgreep Oostzaan en de Atelierroute gedurende het Paas-weekend 2017.

  Download PDF
 • Boeddhistisch Dagblad

  een artikel van mij en mijn werk in relatie tot het boeddhisme


  https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/beeldende-kunst/76931-jan-hendriks-alles-wat-overbodig-is-mag-weg/
 • WOTH WOnderful THings

  artikel over de expo "Ovaal rond vierkant" in het nieuwe tijdschrift WOTH

  Download PDF
 • Documentatie (Nederlandse versie)

  Over het werk van Jan Hendriks

  Download PDF
 • Het Weefhuis Zaandijk

  EXPOSITIE AMSTERDAMSE KUNSTENAARSVERENIGING DE ONAFHANKELIJKEN Op 26 en 27 maart a.s. is er een expositie van het werk van nieuwe leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken is geen onbekende meer in De Zaanstreek. Verscheidene keren exposeerden leden van deze vereniging onder de naam ‘De Onafhankelijken op locatie’ in Het Weefhuis. Zo ook in 2009, waarbij de burgemeester van Zaanstad model zat voor een tekensessie tijdens de expositie ‘Kijk op mensen’. Dit jaar zorgen tien nieuwe leden voor een boeiende tentoonstelling. In de eerste plaats door hun vakmanschap maar ook door de verscheidenheid in onderwerpen, materiaalgebruik en stijl. Deze expositie biedt dan ook een zeer gevarieerd aanbod, dat de moeite van het bekijken meer dan waard is. De exposanten zijn Sigrid van Essel, Hans Gritter, Jan Hendriks, Marieke Hunze, Corri Janssen, Yasmin de Leeuw, Beatrice van der Meer, Marion Molier, Alexander Mulder en Ada van Wonderen. De expositie is op beide dagen vrij toegankelijk van 13.00 tot 17.30 uur. Meer informatie over de expositie, de vereniging en de kunstenaars staat op www.kunstenaarsverenigingdeonafhankelijken.nl. Ook kan contact opgenomen worden met de voorzitter van De Onafhankelijken, Joost van der Krogt, telefoon 075-617 6295.

  Download PDF
 • Dernieres Nouvelles d'Alsace

  30 May 2015 30 Mai 2015 STRASBOURC Radial Art Contemporain Au-delà de Zero, le minimalisme... Fidèle à une esthétique minimaliste, Radial Art Contemporain rend hommage au groupe Zero. À travers deux de ses héritiers : les Néerlandais Erick Oldenhof et Jan Hendriks. Alors que le musée Burda, à Baden-Baden consacre actuellement une exposition à Heinz Mack, figure charismatique du groupe Zero, une galerie strasbourgeoise convoque deux de leurs lointains descendants : les artistes néerlandais Erik Oldenhof, 64 ans, et Jan Hendriks, 69 ans. « J'ai l'impression qu'il y a un regain d'intérêt pour le groupe Zero comme en témoigne encore une récente exposition au Guggenheim de New York. D'ailleurs ce groupe n'était pas propre à l'Allemagne. Des associations d'artistes s'inscrivant dans une démarche très proche ont existé en Italie, avec le Gruppo Nucleare ou aux Pays-Bas, avec le groupe Nul, établi à Amsterdam », indique Fred Croizer, C'est dans le sillage de ces derniers que le galeriste strasbourgeois a puisé. « Ils ne sont pas de la génération Zero, mais ont été imprégnés de son esprit », poursuit-il. Si une certaine sensibilité à la géométrie les réunit, Oldenhof et Hendriks entretiennent pourtant leurs petites différences. Le premier reste un adepte du pur langage de la peinture : des lignes qui se croisent — ou pas. Un attachement à la matérialité de son médium qui se manifeste par l'empreinte du pinceau. Moins brutal, peut-être aussi plus poétique, le second flirte avec la troisième dimension, utilise le papier et le carton comme supports à des paysages abstraits immaculés, traversés d'une énergie qui doit beaucoup à une technique en relief, propice à des nuances de lumières, des vibrations, une forme d'énergie. Finalement pas si minimaliste que cela.... S.H. Jusqu'au 27 juin, chez Radial A.C., 1 1 b, Quai de Turckheim. Du jeudi au samedi, de 14 h à 19 h ; dimanche, de 15 h à 18 h.


 • POST ZERO

  En ce moment sur la porte de Radial ... Une surprise se prépare ...


 • Post Zero

  Expositie in Galley Radial Art Contemporain , Quay de Turckheim 11b, Strasbourg (Fr)

  Download PDF
 • Symposion Gorinchem 2015

  ik doe mee met het Symposion Gorinchem 2015

  Download PDF
 • NOUVEAU

  NOUVEAU, januari 2013 Kunst kijken & Kunst kopen Fingerspitzengefuhl van Bos Fine Art Van de vele redenen om het 25-jarige BOS FINE ART te belichten, is het feit dat ze vanuit Lelystad zijn doorgegroeid tot een internationaal succes, met expositieruimtes in Utrecht en Antwerpen, er een met stip. Wat is de succesformule van deze 'American dream'? Fingerspitzengefuhl! Er is grafiek van Dick Bruna, er zijn sculpturen van Marie-José Wessels, stillevens van Peete van Spankeren en Manneke Peters, een winterexpositie met reliëfs in titaan-wit van Jan Hendriks, composities in hout van Karel See, wandcomposities van Matthijs Wateler en werken in papier van Annet Vroom. WWW.BOSFINEART.NL


 • Dernieres Nouvelles d'Alsace

  5 JUIN 2013 EXPOSITION ART CONTEMPORAIN à la galerie Radial Le papier, la forme et le son S'il fallait trouver un dénominateur commun aux oeuvres de ces trois plasticiens novateurs, c'est en parodiant Matisse qu'on pourrait écrire : « Pureté, Sérénité et Harmonie ». Le papier, la forme et le son. Les ceuvres de Puis Morger le Zurichois, de Gabriele Chiari l'Autrichienne et du Hollandais Jan Hendriks composent une expression artistique conteraporaine de haut niveau. Amateur de sons et de bruits de notre environnement, le premier, « artiste sonore », développe sur ordinateur des formes creuses qu'il réalise en époxy. Il les peint en blanc, en rouge avec de la laque pour voiture et compose des mélodies apaisantes qui, pour chaque oeuvre, ont une « puissance d'attraction magique ». Ces formes semblent flotter dans l'espace rappelant la feuille-nuage de Hans Arp. Il a réalisé à Schaffouse pour un spa des formes sur le thème des signes du zodiaque qui diffusent des sons planants. Gabriele Chiari, par un protoco-le précis, expérimente avec l'aquarelle mouillée une technique que les paysagistes ignoraient. Entre dessin et peinture, les traits minimalistes proviennent de plis invisibles, de coulures maîtrisées pour réaliser des pièces uniques où par-fois le hasard et l'aléatoire s'invitent. La partie haute d'un grand format reste vierge tandis qu'en dessous des formes sagement suspendues « exacerbent l'ambiguïté inhérente à l'aquarelle ». Entre le trop et le rien, Gabriele Chiara emploie la juste mesure. Jan Hendriks, formé à l'académie des Beaux-Arts de Tilburg et à celle d'Amsterdam de 1976 à 1980, emploie papier et carton pour créer des surfaces aux formes rythmées. Il se livre à un jeu de construction pour des reliefs collés et peints en blanc. Ces carrés (80x 80 cm), (50x50c.). (30x30cm) proposent une lecture globale que la lumière anime. JULIE CARPENTIER Radial Art contemporain. 11 b, Quai de Turckheim 67000 Strasbourg ; 06 61 14 53 26 ; radial-gallery. eu radialgalerie@gmail.com ; ouvert de 14 h à 19 h du jeudi au samedi, de 15 h à 18 h le dimanche et sur rendez-vous jusqu'au 3 juillet.


 • HET GEZINSBLAD 25 februari 2011

  Dertig keer dertig bij dertig PURMEREND - Dertig kunstenaars van de Vereniging Museum Waterland tonen elk drie of zes recente werken op het formaat 30x30(x30) centimeter in het Museum Waterland aan de Kaasmarkt 16. De werken zijn van 25 februari tot en met 24 april te zien. In een streng raster ontstaat met meer dan 100 werken van het aangegeven formaat een tijdsbeeld van hoe kunstenaars op dit moment werken. Op 30x30x30(x30) x 3/6 is onder meer werk te zien en te koop van Ditty Ketting, Jan Hendriks, Kees Bierman, Jawek Kwakman, Marijke Schneider, Manja van der Storm en Bart Drolenga. Meer informatie over deze tentoonstelling is te vinden op http://www.museumwaterland.nl. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

  Download PDF
 • Collectie Manders in Museum van Bommel van Dam

  Kunstgids, Expo | January 22, 2013 'EXPO COLLECTIE MANDERS Museum van Bommel van Dam in Venlo presenteert een uitgelezen selectie van schilderijen, sculpturen, wandobjecten en werken op papier uit de COLLECTIE MANDERS die voor het eerst in het openbaar wordt getoond. De presentatie laat bezoekers kennismaken met uiterst boeiende kanten van abstracte West-Europese kunst van de laatste vijftig jaar. Theo Manders (1942) bouwt al veertig jaar aan een indrukwekkende kunstverzameling, die inmiddels honderden werken omvat. Aanvankelijk gaat zijn aandacht uit naar expressief geschilderde portretten, werk op papier van De Stijl, lyrische abstracte kunst en materieschilderkunst. Later verzamelt hij vol overtuiging ruim dertig jaar abstracte kunst, waaronder vooral werk van de internationale Nul-beweging, geometrische-, fundamentele-, optische- en minimale kunst van beeldend kunstenaars uit Nederland, België en Duitsland.' Mijn RELIEF '1974 CB 45' is onderdeel van de collectie en is nu in het Museum van Bommel van Dam te zien en opgenomen in de catalogus. COLLECTIE MANDERS - NAAR EENVOUD EN VERSTILLING Museum van Bommel van Dam Venlo 27 januari t/m 20 mei 2013 Deken van Oppensingel 6, Venlo Open di t/m zo van 11-17 uur. Op maandag gesloten.


 • VT Wonen, april 2012

  Plotseling staat een relief (zonder titel 2010 09) in de VT Wonen van april 2012.


  www.vtwonen.nl/
 • website Gemeente Landsmeer

  Nieuwe tentoonstelling in gemeentehuis Gepubliceerd op: 11 april 2011 De officiele opening is op donderdag 14 april om 16.00 uur door de burgemeester Bert Mewe. Tot eind juli exposeert de Landsmeerse kunstenaar Jan Hendriks (1946) in het gemeentehuis van Landsmeer. Jan Hendriks kreeg zijn opleiding aan de Academies voor Beeldende Vorming in Tilburg en in Amsterdam. Sinds 1981 woont en werkt hij in Landsmeer. Jan werkt met eenvoudige vormen (vierkanten, lijnen) en materialen (karton, papier, hout, mdf) in eenvoudige ritmische composities. Alles wat overbodig is mag weg. Eenvoudig betekent dus ook: wit.

  Download PDF
 • Documentazione (versione Italiana)

  sul lavoro di Jan Hendriks

  Download PDF
 • Documentation (version Française)

  Jan Hendriks et son oeuvre

  Download PDF
 • Documentation (japanese version)

  ジャン・ヘンドリックスのレリーフ作品について

  Download PDF
 • Documentation (English version)

  About the reliefs of Jan Hendriks

  Download PDF